La joventut és un moment de la vida ple de canvis i aprenentatges on construïm els nostres projectes de vida i agafem consciència dels nostres drets i deures com a ciutadans i ciutadanes de ple dret. És un moment d’oportunitats i on hem de prendre decisions que marcaran el nostre futur. L’objectiu d’aquesta etapa és clar: Emancipar-nos. Tenim l’oportunitat d’implicar-nos socialment, de formar-nos, d’aconseguir una feina digna i poder accedir a un habitatge per poder fer la nostra vida fora de la llar familiar d’origen.
Aquesta, és clar, és la teoria. La realitat a la nostra comarca i a la resta de l’Estat és que un o una jove necessiten un 75% del seu salari per poder fer front al lloguer mitjà de la nostra comarca. Tot i ser la generació millor formada, els treballs als quals podem optar cada cop són més precaris, a més a més, som el rang d’edat amb més tant per cent d’atur. Aquesta visió de futur també ens ha portat a un malestar emocional inaguantable, i això queda palès en la taxa de suïcidi en joves.
L’altra realitat, també, és que som una generació que no ens rendim, que tot i la situació que vivim des de 2008 continuem formant-nos, continuem emprenent negocis, continuem lluitant pels nostres drets i per fer-nos sentir. Estem possant sobre la taula les problemàtiques que comporta una mala salut mental, i estem liderant alhora, el futur de la ciutadania: la transformació digital de la indústria 4.0, projectes mediambientals, noves modalitats de vivenda com les cooperatives, o posar el focus en altres formes de consum. Som una generació plena de talent, d’idees i de ganes de sortir-ne endavant i construir el futur que totes i tots somiem. Per això ens preocupa la igualtat, l’ecologisme, la mobilitat, els drets LGTBIQ+…
El futur, implicar a tothom, els infants, els i les joves, els adults i els més grans formem part de com construïm la societat, que volem i com ho volem. Per poder fer front als reptes que venen, necessitem recursos per poder implementar polítiques de joventut que ens ajudin a fer el camí.
Al Maresme som el 18% de la població, som 80.000 joves amb els nostres plans de futur, amb les nostres esperançes i il·lusions en un present millor. La inversió, però és totalment insuficient, l’exemple el tenim al pressupost que destina la Generalitat a través del Consell Comarcal on es destina un pressupost total anual de 156.657,50€. És a dir: 1,95 € per jove/any, del tot insuficient.
Les prioritats de la Joventut Socialista de Catalunya al Maresme són:
- Garantir l’accés a l’habitatge per a la joventut a través d’ajuts i subvencions a l’adquisició de la primer habitatge i l’accés a un habitatge digne.
- Impulsar programes educatius i d’ocupació per a la joventut amb l’objectiu de reduir els nivells de desocupació juvenil i fomentar la formació en l’àrea de la tecnologia, la innovació i l’emprenedoria.
- Establir un pla de xoc contra la precarietat laboral, fomentant les oportunitats d’ocupació i els drets laborals dels joves.
- Establir un sistema de protecció per a la joventut en situació de risc d’exclusió social, així com programes de suport per a l’emancipació de la joventut.
- Impulsar programes de foment de l’esport, la cultura i el lleure per a la joventut, com a eina de desenvolupament personal i com a forma d’integració social.
- Promoure els valors de la igualtat, la no discriminació, el respecte i la solidaritat entre la joventut de la comarca.
- Impulsar ajudes per fomentar l’emprenedoria, la innovació i l’autoocupació per a la joventut.
- Impulsar concursos i certàmens en l’àmbit comarcal quant als àmbits musical, esportiu, cultural, etc.
- Promocionar els espais naturals i una xarxa de camins rurals, per tal de fomentar l’excursionisme i les activitats de lleure lligades al medi ambient.
- Crear un consell comarcal de Joventut per donar espai i veu als i les joves de la comarca per tal d’incidir en les decisions que es prenen des del Consell Comarcal.
- Crear una Mostra d’Entitats Juvenil comarcal per donar-les a conèixer i aglutinar més joves al teixit associatiu.
- Garantir que els i les joves del Maresme tinguin l’oportunitat d’estudiar l’FP que vulguin procurant, amb la Generalitat, que es garanteixin les places necessàries.
- Mancomunar en l’àmbit comarcal l’oferta de cursos de premonitors, de monitors i de directors de lleure infantil i juvenil, i garantir l’accés amb descomptes i/o subvencions.
- Crear una borsa única de treball per a monitors i directors de lleure que sigui referència per les entitats del territori.
- Oferir tastets d’oficis als joves, en col·laboració amb els centres de secundària i el teixit empresarial de la comarca.
- Fomentar l’intercanvi de coneixement i experiències laborals i de joves emprenedors de la comarca per crear una xarxa de recursos.
- Crear un sistema comarcal d’aval per a joves per tal que puguin fer front al 20% que no cobreix actualment l’oferta hipotecària per garantir el dret a l’emancipació.
- Impulsar un programa de salut mental en l’àmbit comarcal que sigui referència al territori amb professionals psicològics per tal d’orientar i assessorar els joves en la gestió emocional per prevenir problemes de salut mental.