Manifest electoral de la JSC Maresme per les eleccions municipals del 28 de Maig del 2023

0
124

La joventut és un moment de la vida ple de canvis i aprenentatges on construïm els nostres projectes de vida i agafem consciència dels nostres drets i deures com a ciutadans i ciutadanes de ple dret. És un moment d’oportunitats i on hem de prendre decisions que marcaran el nostre futur. L’objectiu d’aquesta etapa és clar: Emancipar-nos. Tenim l’oportunitat d’implicar-nos socialment, de formar-nos, d’aconseguir una feina digna i poder accedir a un habitatge per poder fer la nostra vida fora de la llar familiar d’origen.

Aquesta, és clar, és la teoria. La realitat a la nostra comarca i a la resta de l’Estat és que un o una jove necessiten un 75% del seu salari per poder fer front al lloguer mitjà de la nostra comarca. Tot i ser la generació millor formada, els treballs als quals podem optar cada cop són més precaris, a més a més, som el rang d’edat amb més tant per cent d’atur. Aquesta visió de futur també ens ha portat a un malestar emocional inaguantable, i això queda palès en la taxa de suïcidi en joves.

L’altra realitat, també, és que som una generació que no ens rendim, que tot i la situació que vivim des de 2008 continuem formant-nos, continuem emprenent negocis, continuem lluitant pels nostres drets i per fer-nos sentir. Estem possant sobre la taula les problemàtiques que comporta una mala salut mental, i estem liderant alhora, el futur de la ciutadania: la transformació digital de la indústria 4.0, projectes mediambientals, noves modalitats de vivenda com les cooperatives, o posar el focus en altres formes de consum. Som una generació plena de talent, d’idees i de ganes de sortir-ne endavant i construir el futur que totes i tots somiem. Per això ens preocupa la igualtat, l’ecologisme, la mobilitat, els drets LGTBIQ+…

El futur, implicar a tothom, els infants, els i les joves, els adults i els més grans formem part de com construïm la societat, que volem i com ho volem.  Per poder fer front als reptes que venen, necessitem recursos per poder implementar polítiques de joventut que ens ajudin a fer el camí. 

Al Maresme som el 18% de la població, som 80.000 joves amb els nostres plans de futur, amb les nostres esperançes i il·lusions en un present millor. La inversió, però és totalment insuficient, l’exemple el tenim al pressupost que destina la Generalitat a través del Consell Comarcal on es destina un pressupost total anual de 156.657,50€. És a dir: 1,95 € per jove/any, del tot insuficient.

Les prioritats de la Joventut Socialista de Catalunya al Maresme són:

 1. Garantir l’accés a l’habitatge per a la joventut a través d’ajuts i subvencions a l’adquisició de la primer habitatge i l’accés a un habitatge digne.
 2. Impulsar programes educatius i d’ocupació per a la joventut amb l’objectiu de reduir els nivells de desocupació juvenil i fomentar la formació en l’àrea de la tecnologia, la innovació i l’emprenedoria.
 3. Establir un pla de xoc contra la precarietat laboral, fomentant les oportunitats d’ocupació i els drets laborals dels joves.
 4. Establir un sistema de protecció per a la joventut en situació de risc d’exclusió social, així com programes de suport per a l’emancipació de la joventut.
 5. Impulsar programes de foment de l’esport, la cultura i el lleure per a la joventut, com a eina de desenvolupament personal i com a forma d’integració social.
 6. Promoure els valors de la igualtat, la no discriminació, el respecte i la solidaritat entre la joventut de la comarca.
 7. Impulsar ajudes per fomentar l’emprenedoria, la innovació i l’autoocupació per a la joventut.
 8. Impulsar concursos i certàmens en l’àmbit comarcal quant als àmbits musical, esportiu, cultural, etc.
 9. Promocionar els espais naturals i una xarxa de camins rurals, per tal de fomentar l’excursionisme i les activitats de lleure lligades al medi ambient.
 10. Crear un consell comarcal de Joventut per donar espai i veu als i les joves de la comarca per tal d’incidir en les decisions que es prenen des del Consell Comarcal.
 11. Crear una Mostra d’Entitats Juvenil comarcal per donar-les a conèixer i aglutinar més joves al teixit associatiu.
 12. Garantir que els i les joves del Maresme tinguin l’oportunitat d’estudiar l’FP que vulguin procurant, amb la Generalitat, que es garanteixin les places necessàries.
 13. Mancomunar en l’àmbit comarcal l’oferta de cursos de premonitors, de monitors i de directors de lleure infantil i juvenil, i garantir l’accés amb descomptes i/o subvencions.
 14. Crear una borsa única de treball per a monitors i directors de lleure que sigui referència per les entitats del territori.
 15. Oferir tastets d’oficis als joves, en col·laboració amb els centres de secundària i el teixit empresarial de la comarca.
 16. Fomentar l’intercanvi de coneixement i experiències laborals i de joves emprenedors de la comarca per crear una xarxa de recursos.
 17. Crear un sistema comarcal d’aval per a joves per tal que puguin fer front al 20% que no cobreix actualment l’oferta hipotecària per garantir el dret a l’emancipació.
 18. Impulsar un programa de salut mental en l’àmbit comarcal que sigui referència al territori amb professionals psicològics per tal d’orientar i assessorar els joves en la gestió emocional per prevenir problemes de salut mental.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here